måndag 30 juni 2014

Mallorca - åtta favoriter

Nu är vi hemma igen och jag tänkte smälla till med en traditionsenlig reserapport i form av en topplista. Enklast att få mer sina blandade intryck då.

1. Palma

Jag är usel på pool- och strandhäng så det passar mig perfekt att solsemestra i en stad (om hotellet har en pool för man vill ju gärna doppa sig). Palma är en väldigt mysig och vacker stad med mycket gågator, mysiga restauranger och skojiga småbutiker som passar bra när man rör sig med två vilda barn.


På bilden postar vi kort hem i världens maffigaste postlåda. Fram kom de också.

2. Äta glass

Det har dykt upp massvis med glasstillverkare på Mallorca. Riktig, smarrig, gräddig glass i tusen olika smaker, bland annat rödvin (!) och smurf (!!). Så vågade vi inte vi, men min mandelglass var i alla fall superb.



3. Poble Espanyol

Helt vansinnigt ställe. Det var tydligen gamle Franco som tyckte det skulle vara festligt att samla ihop exempel på riktigt fin spansk arkitektur och bygga upp en konstgjord by mitt i en Palma-förort. Här finns bland annat en mini-kopia av Alhambra, målaren El Grecos hem, ett torg från Sevilla etc. Men förvånansvärt få turister, vi fick dalla runt i lugn och ro och T tyckte det kändes som att vara huvudperson i ett dataspel.



4. Drakgrottan

Vi råkade läsa Barna Hedenhös på Mallorca strax före resan. I boken ligger en enorm livsfarlig rocka och gömmer sig i drakgrottan. Så med skräckblandad förtjusning följde vi turistströmmen ner i grottan som är otroligt häftig (om man klarar av att inte irritera ihjäl sig på upphetsade med-turister som tränger sig förbi för att fota varje jävla droppsten). Men rockan var inte hemma.


 5. Jardins de Alfabia

Tydligen ganska okänt ställe, för igen fick vi traska runt för oss själva. En helt magisk plats, en gammal maffig herrgård med tilhörande ägor. Hönor, getter och åsnor vankar omkring på området, rosor blommar och i trädgårdscafét pressar man juice av citroner och apelsiner som växer på området.





6. Bar Abaco

De här bilderna är förbjudna. Man fick absolut inte fotografera på Bar Abaco (fast alla gjorde det i alla fall). Bar Abaco är lite som Fight club, fast med snittblommor och fruktdrinkar. Man måste nästan ha blivit tipsad om platsen för att fatta att den existerar, för ingången är knappt utmärkt alls. Men när man fattat att glänta på den bastanta trädörren hamnar man i en märkvärdig sal fylld med antika möbler, ljusstakar, enorma blomuppsättningar och berg av färska frukter. Förnäma servitörer skrider omkring och serverar superdyra men mycket goda drinkar. Barnen fick färskpressad äppelsaft, det gick alltså hur bra som helst att ta med dem.



7. Coto

Som motvikt till besynnerliga Abaco och alla tapas vi proppat i oss under veckan var det befriande att hamna på Bar Coto. Menyn är en salig röra av spanskt, italienskt, thailändskt etc, vinerna är noggrant urvalda, väggarna chockrosa och Frida Kahlo husgudinna. Min gröna curry var delikat.



8. Restaurang Ca'n Toni

Favoritrestaurangen som inte ser mycket ut för världen. Den ligger inte vackert vid stranden eller de flashiga torgen, utan i en brant backe strax bakom en kyrka. Lite hål-i-väggen-stuk med en väldigt sned liten uteservering. Men eftersom restaurangen låg väldigt nära vårt hotell chansade vi och gick in. Och åt den godsate maten under hela resan! Ca'n Tonis bravur är helstekt spädgris och de tyckte vi ju var lite makabert. Men Crema Catalanan gick inte av för hackor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar